Goed nieuws voor telers van pootaardappelen. Na vier jaar data verzamelen blijkt het getrainde ziekzoek-algoritme in staat om zieke planten te herkennen. Dit kwam naar voren tijdens de praktijkdemo deze zomer die goed bezocht werd door partners, telers en handelshuizen binnen het AGROS-project.
Hoge scores in zowel recall als precision
De afgelopen jaren (tot 2023) zijn er door zogenoemde RGB-camera’s allerlei beelden van planten verzameld. Het gaat vooral om beelden van planten van diverse rassen met Erwinia-besmetting en verschillende virussen. Met een deel van deze beelden is een AI ziekzoek-algoritme (artificial intelligence) getraind en getest onder verschillende omstandigheden. De resultaten blijken nu veelbelovend.
In de Erwinia-besmette rassen bleek het ziekzoek-algoritme een recall score van 0,86 te halen. Dat betekent dat 86% van de zieke planten werd gevonden. Met een precision score van 0,96 (96% van de planten werd correct aangemerkt als ziek of gezond), was ook die score torenhoog. In de virus besmette rassen was de recall-score 0,97 en de precision-score 1,00 (data 2022). Een jaar eerder lag de precision score nog op 0,80.
Testen in perceel met andere rassen scoorden nog niet optimaal
In 2023 zijn er ook beelden opgenomen op andere locaties dan alleen bij WUR Open Teelten in Lelystad. Zo zijn er in een veld bij de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) beelden opgenomen van ca. 200 verschillende rassen. Bij een test van het algoritme op deze beelden waren de resultaten iets minder hoog: 97% van de gezonde planten werd als gezond aangemerkt, maar 36% van de zieke planten werd niet als ziek aangemerkt.
Meer onderzoek en toewerken naar een commerciële toepassing
In de velddemonstratie van afgelopen zomer werd bovenstaand beeld bevestigd. Deelnemers konden – real time – op een scherm zien hoe een plant werd beoordeeld. Uit de hoopvolle resultaten trokken de aanwezige partijen de conclusie dat het nu zaak is om snel naar een commerciële toepassing toe te werken. De aanwezigen gaven ook aan dat er behoefte is aan verder onderzoek naar het generaliseren van het algoritme (functioneert het algoritme in meer rassen en onder diverse omstandigheden ook goed). Ook drongen de telers aan op meer onderzoek naar het zo vroeg mogelijk vinden van zieke planten. De verwachting is dat dit sterk kan bijdragen aan het voorkomen van verdere besmetting van een perceel.