Wageningen University and Research (WUR) en de Radboud Universiteit (RU) werken sterk samen om het detectiepotentieel voor ziekten en productie-efficiëntie van melkkoeien verder te bevorderen. Op 3 mei 2022 ontving het Life Science Trace Detection Laboratory van RU onderzoekers en promovendi van WUR, om hun ervaringen te delen met state-of-the-art laboratoriumtechnologieën die kunnen worden gebruikt om nieuwe biomarkers te vinden en de detectie van bekende biomarkers te verbeteren.
De detectiemogelijkheden kunnen verbeteren
Een van de doelstellingen van het AGROS-project is het verbeteren van de individuele monitoring van melkkoeien, om zo beter geïnformeerde beslissingen te kunnen nemen in het bedrijfsmanagement. Als onderdeel van het AGROS-project onderzoeken we de mogelijkheden van ademanalyses om naast de methaanemissie meer diagnostische waarde toe te voegen aan de uitgeademde lucht. Tegelijkertijd werken promovendi in het project ‘Duurzame melkveehouderij: integratie van ecologie en technologie‘ (gefinancierd door TKI Agro & Food, IMEC/OnePlanet en Melkveefonds) aan het vergroten van onze kennis van voerverteerbaarheid en het incorporeren van het gebruik ervan in de veeteelt. De rol van moderne detectietechnologieën is zeer belangrijk in beide projecten. In mei kreeg de levendige samenwerking tussen WUR en RU in beide AGROS-projecten vorm in een bijeenkomst gecombineerd met een bezoek aan de state-of-the-art faciliteiten van het Life Science Trace Detection Laboratory van RU.
Persoonlijke ervaringen zijn van onschatbare waarde
De bijeenkomst werd geopend door Simona Cristescu, hoofd van Life Science Trace Detection Laboratory, waarin zij de faciliteit en de principes van hun laboratoriumapparatuur introduceerde. De deelnemers leerden over de grote verscheidenheid aan instrumenten voor op laser gebaseerde spectroscopie en massaspectrometrie, en met toepassingen op zaken variërend van precisiegeneeskunde en fruitopslag tot melk- en pluimveehouderij. In de volgende presentatie presenteerde Istvan Fodor, onderzoeker bij Wageningen Livestock Research, de huidige methoden en uitdagingen van ademanalyse bij melkkoeien. Hij wees op enkele uitdagingen die moeten worden overwonnen voordat ademanalyse routinematig kan worden gebruikt voor ziektedetectie bij melkvee, b.v. het identificeren van biomarkers in de adem voor bepaalde ziekten. Naast de rondleiding in het laboratorium, waar het gebruik en de mogelijkheden van elk apparaat werd uitgelegd, konden de deelnemers ook genieten van een live demonstratie van het gebruik van sommige van deze instrumenten. Door de bundeling van krachten van sensor- en vee-experts komt verdere vooruitgang in de diagnostiek op melkveebedrijven binnen handbereik.