De weg naar duurzame melkveehouderij – Ons doel is een toekomstbestendige melkveehouderij
De melkveehouderij staat voor de uitdaging om de emissies van broeikasgassen te reduceren en de hulpbronnen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Een kleinere CO2-voetafdruk van zuivelproducten is de sleutel tot een duurzame melkveehouderij. Eén van de componenten van de CO2-voetafdruk is de methaanuitstoot van koeien, en de Nederlandse melkveehouderij staat voor de uitdaging om de methaanemissies te reduceren met 0.8 Mton voor 2030, en nog verder voor 2050. De technologieën en oplossingen die nu beschikbaar zijn, zijn niet afdoende om deze nationale doelen te halen.
Door beter in te springen op de behoeften én het potentieel van iedere individuele koe, kunnen grote stappen gemaakt worden in het verkleinen van de CO2-voetafdruk en het verhogen van de efficiëntie van het gebruik van hulpbronnen. Om de individuele koe beter te kunnen managen is het noodzakelijk dat de biologie beter begrepen wordt, dat er sensoren ontwikkeld worden die de gehele input (voer-, wateropname) en output (methaan, urine, mest, melk) individueel kunnen meten, en dat er beslissingsondersteuning geboden wordt op basis van de verzamelde gegevens. In dit project wordt hiervoor een nieuw stalsysteem ontwikkeld, met als resultaat een verminderde emissie en een optimale efficiëntie.
Het AGROS programma
Het AGROS-programma is een samenwerking tussen Wageningen University & Research (WUR) en 26 private partners, met financiering vanuit twee van de Topsectorenprogramma’s: Agri & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. AGROS staat voor ‘Evolutie naar duurzame AGRiculturele Bedrijfssystemen’. Het hoofddoel is instrumenten te ontwikkelen die een productie kunnen ondersteunen die gebaseerd is op natuurlijke biologische en ecologische processen en daarbij de productie sturen in de richting van duurzaam gebruik van inputs zoals energie, water, gewasbeschermingsmiddelen en arbeid. De kennis die wordt opgedaan met het onderzoek en de experimenten en de professionele begeleiding zullen ten goede komen aan de deelnemende akkerbouwers, melkveehouders, glastuinbouwers en technologiebedrijven. Het bedrijfsleven en de overheid investeren de komende vier jaar ruim 6,5 miljoen euro in dit programma.