Op weg naar een autonome kas
De glastuinbouw speelt een belangrijke rol in de jaarrond productie van verse, gezonde en kwalitatief hoogwaardige producten. De productie moet economisch haalbaar zijn en duurzaam in het gebruik van natuurlijke grondstoffen, zoals water, nutriënten en energie. Het areaal beschermde teelt neemt wereldwijd toe. Daarnaast neemt de gemiddelde bedrijfsgrootte toe. De beperkende factor die bij deze ontwikkelingen optreedt is de beschikbaarheid van voldoende hooggekwalificeerd personeel. Voldoende personeel met kennis van de teelt van een hoogwaardig product, dat alle aspecten van een efficiënt productiesysteem met minimaal gebruik van grondstoffen kan overzien. Daarom is meer automatisering nodig.
In AGROS werken we aan de realisatie van de ‘autonome kas’ waarin de teelt op afstand wordt aangestuurd via intelligente algoritmen, gebaseerd op metingen van klimaat en gewaseigenschappen verzameld door een scala aan intelligente sensoren.
Het project is onderverdeeld in drie werkpakketten:
- Begrijpen van de gewas fysiologie in reactie op veranderende klimaat condities
- Vertaling van sensordata naar gewas parameters en gewas reacties
- Autonome kas sturing door (klimaat-plant) sensor gedreven intelligente algoritmes
Voor meer informatie zie “Werkpakketten”
Het AGROS programma
Het AGROS-programma is een samenwerking tussen Wageningen University & Research (WUR) en 29 private partners. Het wordt gefinancierd door twee Topsector-programma’s: ‘Agri & Food’ en ‘Horticulture & Starting Materials’. AGROS staat voor ‘Evolution to sustainable AGRicultural Operation Systems’. Het belangrijkste doel is het ontwikkelen van hulpmiddelen die een productiewijze kunnen ondersteunen die gebaseerd is op natuurlijke, biologische en ecologische processen en daarmee de productie te sturen in de richting van duurzaam gebruik van grondstoffen zoals energie, water, gewas bescherming, producten en arbeid. De opgedane kennis uit het onderzoek en de professionele begeleiding komen ten goede aan de deelnemende akkerbouw- en melkveehouders, tuinders en technologiebedrijven. Het bedrijfsleven en de overheid investeren de komende vier jaar ruim 6,5 miljoen euro in dit programma.