Op 31 mei zijn vertegenwoordigers van de 3 sectoren van AGROS (te weten: open teelten, glastuinbouw en melkveehouderij) uitgenodigd om ervaringen binnen AGROS te delen. Een 20-tal deelnemers kregen visies voorgeschoteld die ten grondslag liggen aan de activiteiten per sector. Renske Landeweert (IMEC-One Planet) trapte af met hun visie op de ontwikkelingen in de datagebruik. IMEC-One Planet werkt aan het voorfront van chipontwikkeling en ziet grote mogelijkheden voor sensorontwikkeling in de landbouw. Concreet wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een N-sensor voor de nitraatmeting in bodem of substraat. Zie ook presentatie OnePlanet.
Glastuinbouw
In de Tuinbouw wordt gewerkt aan invulling van een duidelijke visie die gebaseerd is op de autonome aansturing van de kas. In deze visie staat sturing op basis van gewaskenmerken centraal Door veel data te verzamelen over plantkenmerken als blad- en vruchtontwikkeling, aangevuld met data over wateropname, sapstromen enz. kunnen modellen voor gewasgroei worden gevoed. Een belangrijk element in de realisatie van een autonome kas is het vervangen van handmatige metingen door beeldverwerking, waarmee het mogelijk is automatisch en continu plantdata te verzamelen. De modellen worden gebruikt om algoritmes te ontwikkelen en te trainen. Er wordt nu gewerkt aan diverse subsystemen die bij elkaar een totaal besturingssysteem van de teelt en de kas moet opleveren. Zie ook presentatie glastuinbouw.
Melkveehouderij
Iets vergelijkbaar werd geschetst voor de melkveehouderij, waarbij de koe centraal staat en individueel gemanaged moet worden om optimaal te presteren binnen alle doelen. De uitdagingen zijn groot: minder broeikasgassen, minder ammoniakemissie, optimaal gebruik van inputs/grondstoffen, vergroting biodiversiteit, enz.. Om te kunnen optimaliseren is een goed beeld van de voerinname van belang in een gangbare stalomgeving. Daarnaast wordt onderzocht wat je kunt aflezen uit de adem van een koe. De verwachting is dat dit veel informatie gaat opleveren om de koe beter te managen op het gebied van gezondheid en efficiëntie. Zie ook presentatie melkveehouderij.
Akkerbouw
Voor de Open Teelten vormt een scenario studie de basis voor de middellange termijn visie op de vraagstukken van de sector. De 3 scenario’s, getiteld Data for your convience, Ecology at the wheel en Crisis forces action, vormen de basis voor de uitwerking van de gewenste toekomstige infrastructuur voor energie en data. Daarnaast wordt er gewerkt aan een 5-tal toepassingen op het gebied van ziekte-, onkruidherkenning, herkenning van veilige habitats voor weidevogels. En tenslotte vindt een duurzaamheidsanalyse plaats van gewasbeschermingsmiddelen en worden koppelingen ontwikkeld voor breder gebruik van adviesmodules. Zie ook presentatie open teelten
De aanwezigen hebben vervolgens met elkaar gediscussieerd over de nieuwe inzichten die zij uit de verhalen hebben gedestilleerd en bruikbaar zijn (of zouden kunnen zijn) in de eigen sector. Het leverde sprankelende discussies op.