Akkerbouw & AGROS
De kracht van natuur optimaal benutten bij de voedselproductie. De ecologie kan sterk verbeteren door het kiezen voor mengteelten: smalle stroken van verschillende gewassen waardoor natuurlijke vijanden een goed biotoop vinden. Vast rijpaden en onbereden bedden ontzien de bodem en verbeteren de beschikbaarheid van vocht. Dit vraagt om nieuwe technieken die deze transitie ondersteunen. Samen met 10 bedrijfsleven partners gaan we op zoek naar werkende oplossingen in 8 (sub)werkpakketten.
De werkpakketten zijn:
- Ontwikkeling van transitiepaden: hoe zit de landbouw eruit in 2040? Welke scenario’s zijn denkbaar? En welke eerste stappen moeten gezet worden?
- Integratie van sensoren, beslissingsondersteuning en robotisering in diverse domeinen: A: herkenning en beheersing van ziekten en plagen. B: ziektedetectie in pootaardappelen C: onkruidbeheersing m.b.v. vision en deep learning. D: herkenning en classificatie van natuurstroken nabij percelen. E: opsporen en bescherming van dieren en nesten in percelen F: sensorontwikkeling voor vraagstukken in de open teelt.
- Toekomstige infrastructuur voor data management en energievoorziening
Meer informatie: zie “Werkpakketten”
Het AGROS programma
Het AGROS-programma is een samenwerking tussen Wageningen University & Research (WUR) en 26 private partners, met financiering vanuit twee van de Topsectorenprogramma’s: Agri & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. AGROS staat voor ‘Evolutie naar duurzame AGRiculturele Bedrijfssystemen’. Het hoofddoel is instrumenten te ontwikkelen die een productie kunnen ondersteunen die gebaseerd is op natuurlijke biologische en ecologische processen en daarbij de productie sturen in de richting van duurzaam gebruik van inputs zoals energie, water, gewasbeschermingsmiddelen en arbeid. De kennis die wordt opgedaan met het onderzoek en de experimenten en de professionele begeleiding zullen ten goede komen aan de deelnemende akkerbouwers, melkveehouders, glastuinbouwers en technologiebedrijven. Het bedrijfsleven en de overheid investeren de komende vier jaar ruim 6,5 miljoen euro in dit programma.